"Conferintele lui Kent, o sutã de ani mai târziu..."

Conferinta nr. 3
CHEIA ŞI LACĂTUL IN TERAPEUTICĂ :

CEEA CE TREBUIE PERCEPUT,  INDIVIDUALIZAREA 


 

 

     Noi trebuie să percepem (să pătrundem în mod profund n.t.) ceea ce este de vindecat în boală.
 

     A percepe nu este numai a privi, ci un act care permite să vezi boala "în interior", adică nu numai să o examinezi cu ochii fizici, ci să-ti dai seama de natura ei prin inteligentă si rationament, să o întelegi în mod clar.
 

     Organon § 3

     "Când medicul percepe în mod net ceea ce este de vindecat în boli, adică în fiecare caz morbid privit individual ; când are o notiune precisă de ceea ce este curativ în medicamente, adică în fiecare medicament în parte ; când, ghidat de ratiuni evidente, el stie să aleagă substanta pe care actiunea acesteia o indică drept cea mai potrivită fiecărui caz, adoptând pentru aceasta modul de preparare cel mai convenabil, estimând cantitatea în care va trebui administrată, si gândind în ce moment această doză cere să fie repetată, într-un cuvânt, folosind ceea ce este curativ în medicamente pentru ceea ce este indubitabil bolnav la pacient, o asemenea aplicatie fiind urmată de vindecare ; când, în sfârsit, în fiecare caz special, el cunoaste obstacolele în calea revenirii sănătătii, si stie să le îndepărteze, astfel încât restabilirea ei să fie durabilă, numai atunci el actionează efectiv de o manieră ratională si conform scopului pe care si l-a propus să-l atingă, numai atunci el merită titlul de adevărat medic."
 

     Indicatiile terapeutice curative, în fiecare caz particular, decurg din totalitatea simptomelor. Boala este exprimată prin acest sumum al simptomelor, dar acest ansamblu nu personifică prin el însusi esenta afectiunii morbide. Nu este decât reprezentarea perceptibilă a tulburărilor interioare ale economiei. Această totalitate, care este o realitate exterioară transmisă prin tesuturi, se prezintă ca o formă a imaginii dereglării interioare. 
 

     Primele întrebări care se pun în prezenta unui bolnav sunt :

·   care este diagnosticul patologic, pentru a putea distinge simptomele patognomonice, fată  de cele care nu sunt patognomonice ?

·   care sunt, dintre simptomele ne-patognomonice, cele care ne vor ghida către alegerea remediului bun ? 
 

     Aceasta nu însemnează că orice manifestare poate să fie o sursă de indicatii terapeutice curative. Simptomele lezionale nu vor putea niciodată, prin ele-însele, să ne indice diagnosticul remediului curativ. Medicul trebuie să distingă, în mod absolut, procesele susceptibile de a fi modificate, manifestările denumite reversibile care ar putea fi material afectate de administrarea de medicamente, pentru că acestea constitue indicatiile curative. Cauza oricărui actiuni morbide este centrifugă, ea porneste de la centru spre periferie, dinspre părtile cele mai intime ale fiintei umane spre părtile cele mai distale.
 

     Omul, din punct de vedere constitutional, nu cade pradă bolii prin cauze externe, prin microbi, nici chiar prin actiunea conditiilor de mediu, ci prin cauze care se găsesc în el-însusi. Dereglarea din interiorul economiei vitale, prin carentă sau pletoră, constitue prima stare a lucrurilor. Apoi apar manifestările de dezordine centrală : mai întâi simptomele subiective, apoi cele obiective.
 

     Pentru a ajunge la o conceptie perfectă asupra a ceea ce poate fi vindecat, trebue pornit de la general la particular, observând boala în general, privind natura sa. Apoi, atunci când un individ are această boală, medicul notează modalitatea lui particulară de reactie, trăsăturile aparte ale acestei boli la acest individ.
 

     Indeosebi prin intermediul unui exemplu de epidemie am putea să facem aceste idei mai clare, nu din punct de vedere diagnostic ci în scop terapeutic. 
 

     La început, aceasta apare, ca prim aspect, putin confuză. Primele cazuri care se prezintă la medic nu-i dau acestuia decât o idee vagă, pentru că el nu vede decât un fragment si nu poate obtine decât doar o parte a simptomelor. Dar epidemia se întinde, si consemnând în scris toate simptomele, clasându-le pe rubrici (mental, cap, ameteli.... generalităti), toate aceste simptome, considerate laolaltă, vor reprezenta un tablou general al bolii epidemice, ca si când ele ar fi fost exprimate de un singur si unic bolnav. Foarte repede, medicul va sti să distingă trăsăturile esentiale ale epidemiei, care afectează specia umană sau pe fiecare bolnav în particular. El va fi capabil să distingă ceea ce este general, de ceea ce este particular, să distingă simptomele întâlnite  la toate cazurile (si care caracterizează epidemia), de cele care sunt exceptionale si rare si care caracterizează pe acei bolnavi care le prezintă. 
 

     În a doua etapă, care consistă în a găsi remediul corespunzător, se procedează prin eliminare, cu ajutorul unui repertoriu, în asa fel încât să se selectioneze un grup de remedii tipice ale acestei epidemii particulare.
 

     În fine, se pune problema remediului ce trebuie aplicat fiecărui caz în parte. Procedând astfel, de la general la particular si cu ajutorul Materiei Medicale Homeopatice, se va determina care este remediul indicat fiecăruia dintre indivizii bolnavi.
 

     Este contrar principiilor homeopatice să se prescrie, a priori, tuturora, acelasi remediu. Dar, în general, unul dintre remediile grupului epidemic va fi , foarte posibil, mai frecvent indicat decât altele. Mai rar se va întâmpla ca un bolnav să aibă nevoie de un studiu totalmente aparte.
 

     Orice medicament care a fost experimentat  pe omul sănătos poartă în el anumite particularităti care-i permit să fie identificat ca remediu individual. Fiecare bolnav poartă în el-însusi caracteristici care-l identifică, la fel, ca bolnav individual. Gratie acestor singularităti, de o parte si de alta, este posibil să se aleagă acel remediu care corespunde bolnavului, ca o cheie potrivită  numai pentru lacătul său. 
 

     Stabilirea unei liste de remedii usurează studiul epidemiei, dar nici un remediu nu poate fi administrat sau îndepărtat, sub pretext că el este prezent sau absent din această listă. Nu se pot simplifica lucrurile decât printr-o muncă asiduă si prin desfăsurarea unor cercetări laborioase. Nu numai că vindecarea va urma, ci cazurile vor evolua mai repede, cazurile grave se vor simplifica iar remediile vor preveni complicatiile.
 

     Două principii importante :

     1) Nu vă mărginiti la remediile reputate drept conforme diagnosticului (al rugeolei sau gripei...).

     2) Feriti-vă de rutină, de predilectia pentru anumite remedii si asigurati-vă tot timpul că administrati remediile ale căror indicatii sunt bine precizate si evidente.
 

     În acest fel medicul îsi dă seama, în cazul bolii, ce anume constitue cu  adevărat indicatia terapeutică curativă. Asta nu se prezintă în mod natural judecătii lui decât dacă el este la curent cu natura îmbolnăvirii :  el trebuie deci să cunoască bine diagnosticele nozologice. Pe măsură ce evoluează boala, manifestările clasice ale acesteia exprimă natura ei. Ca urmare, o serie de remedii posibile apar imediat în minte, si ele sunt cele care corespund acelei forme particulare de boală.  Dacă bolnavul alege din grupul obisnuit de remedii, remediul trebuie să corespundă în acelasi timp naturii bolii (expresiei bolii), dar si simptomelor personale (expresiei subiectului bolnav n.t.) prin care se exprimă această epidemie particulară la un bolnav dat.
 

     În rezumat, se face mai întâi diagnosticul bolii în general (diagnostic nozologic). Apoi, la individul care face boala respectivă, se studiază maniera sa particulară de a reactiona. Homeopatul îsi face un obicei din a studia cele mai fine nuante de diferentiere între boli, si cele mai mici detalii care conduc la remediul curativ. El este capabil să individualizeze fiecare caz prin prisma vietii intime si a stării de constiintă a fiecărui subiect. 
 

     Însusirea cunostintelor  precise cu privire la actiunea remediilor individuale se face exact în acelasi fel, de la general la particular. Ea se realizează de asemenea prin studiul patogenetiilor homeopatice, adică a experimentelor pe omul sănătos. În experimentarea unei substante, nu trebuie să ne asteptăm ca fiecare experimentator să manifeste aceleasi simptome. Fiecare va evidentia fără îndoială caracteristicele sale personale, si dacă toate simptomele sunt colectionate ca si când ele ar fi fost resimtite de un singur si unic subiect, noi vom obtine imaginea, portretul, fizionomia acestei substante. Cu vreo sută de experimentatori, noi am putea teoretic să percepem si să judecăm până la ce punct si între ce limite un remediu poate afecta specia umană, ca si unitatea sa de actiune completă asupra omului în general.
 

     O substantă poate fi considerată ca fiind capabilă de a fi studiată în ansamblul ei atunci când simptomele pe care ea le-a provocat au fost consemnate si clasificate (mental, cap...generalităti) în lucrări scrise. Nici un medicament nu poate fi considerat ca experimentat în mod complet si definitiv, atâta timp cât n-a afectat si n-a produs îmbolnăvirea tuturor regiunilor si tuturor organelor fiintei umane. Numai în acest moment el poate fi considerat apt de a fi studiat si de a fi folosit în terapeutică. Însă, nu putine din experimente sunt mai degrabă fragmentare si incomplete, si sunt date doar pentru ceea ce ele valorează.
 

     Atunci când medicul zăreste, ca într-o imagine, natura bolii (fizionomia morbidă), si când el este la curent cu toate bolile în fata cărora ne înclinăm ; când el vede natura remediilor utilizate în mod obisnuit tot atât de clar cum ar percepe boala ascultând spusele unui bolnav, atunci medicamentele care au produs omului sănătos, simptome similare, îi vor veni imediat în minte.
 

     Iată ceea ce ne învată paragraful 3 din Organon. Totul se bizuie aici pe notiunea de perceptie. Practicianul trebuie să perceapă, prin inteligenta si capacitatea sa de întelegere, natura procesului morbid si natura medicamentului care poate să vindece. Numai atunci el devine în mod real priceput si competent.
 


 

Sub redactia:  Dr. Jacques PRAT (Franta),         Ilustratii :  Sylvain Cazalet (Franta)

traducere:  Dr. Ioan Teleianu