CUVÂNT ÎNAINTE
  
  
 Fără nicio îndoială, apariția prezentei traduceri a celei mai de seamă opere scrise de Henry C. Allen, personalitate de primă marcă a homeopatiei americane din secolul lui Hahnemann, va împlini un mare gol al nevoii de carte a medicilor homeopați din țara noastră, îndeosebi a cursanților de la formele de învățământ homeopatic românesc și a debutanților în practica acestei discipline medicale terapeutice.
  
 Pe drumul sinuos al devenirii, medicul care se decide să învețe homeopatie trăiește câteva mari emoții sau sentimente care-l fac să se confrunte, mai mult sau mai puțin zguduitor, în primul rând cu sine-însuși. Ele apar ca niște momente acute, decisive, ale temporarei sau definitivei sale adeziuni „la metodă”.
  
 Mai întâi, la auzirea sau citirea primelor noțiuni de homeopatie, își confruntă propriile sale „ițe” ale pregătirii și practicii deja acumulate, într-o profesiune atât de complexă și tensionată cum este medicina secolului nostru (ițe împănate sau împăunate cu tot atâtea teorii câte fire cuprind aparatele și sistemele acestui „tot” care este organismul viu) - cu ițele unei concepții ce pare extrem de simplistă, la prima vedere, cea pe care se bizuie medicina homeopatică.
  
 Este vorba în fond de înțelegerea principiului similitudinii dintre efectele difazice ale uneia și aceleiași substanțe care, în anumite condiții, poate face „rău” omului sănătos, după cum, tot ea, și tot în anumite condiții, poate vindeca un „rău similar” al organismului bolnav. Asta e de fapt totul. Cine are putere de înțelegere (cu scuze pentru această maliție...!) sau timpul să o facă nu mai are probleme.
  
 Primul sentiment al acestei confruntări este mai degrabă unul de neîncredere, ca un fel de coborâre de pe altarul științei de până acum, pe un câmp plat al unei posibile speculații ignorante sau al acceptării unui tip de empirism în care știm că unii au aruncat cu anatemă pe vecie, și au făcut-o din așa zisul respect pentru „adevărata” știință. Desigur, cu puțină răbdare, medicul „credul”, care se pune pe treabă, constată repede contrariul: la baza adevărului homeopatic stă cea mai minuțioasă investigare și verificare științifică. Da, ați citit bine: tot edificiul doctrinei homeopatice se sprijină pe experimente științifice irefutabile, nu pe iluzii (am spus exact: „nu pe iluzii” !).
  
 Pentru că în homeopatie, simptomele bine-analizate ne ajută să precizăm și să folosim remediul care știe cu precizie traseul vindecării homeopatice. Multă lume spune că nu știe ce este fericirea dar recunoaște că drumul, traseul spre fericire, e perceptibil și minunat. Să ne mulțumim și ne și mulțumin cu asta.
  
 A doua posibilă confruntare, ca să-i zicem așa, este legată - de acum - de primele vindecări sau constatări ale efectului produs de remediul homeopatic, în lupta sa cu boala. Aici nu mai sunt vorbe, (cum spun unii, că ar fi „apă de ploaie”), sunt fapte. Ele se văd și bine înțeles, conving; de cele mai multe ori, la început, chiar stupefiază. Adesea în homeopatie, în fața unei vindecări nesperate, mai ales dacă este și vorba de o boală implacabilă, primul stupefiat este medicul nu bolnavul. Este momentul adevărului pur, care, Doamne, ar trebui să ne bucure nu să ne stupefieze !
  
 Hotarul acesta, trecut cu bine, este esențial. De aici încolo începe studiul atent, pasionat, al medicinii homeopatice, din acel sentiment devenit convingere. Drumul acestui studiu, direcționat de rezultate certe, este ascendent. Medicul își procură cărți, participă la cursuri, la consultații, citește literatură suplimentară în această specialitate, clădește, clădește...
  
 Nu-i mai pasă de ce zic colegii sau prietenii care pizmuiesc homeopatia. În schimb el este tot mai tulburat de asemănările clinice dintre remedii, de descrierile exhaustive, predominent analitice, ale multitudinilor de simptome, pe care le găsește în cărțile de Materia medica sau în Repertorii. Apare o nebuloasă, o lume a cunoștințelor aglomerate oarecum haotic. Efectiv, impasul care apare în lungul drum al acestui studiu cu alt specific decât al celor învățate la facultate, este de ordin sintetic, integrativ.
  
  
 * * *
  
  
 Într-un astfel de moment istoric, petrecut în secolul cel mai înfloritor al dezvoltării homeopatiei din a doua jumătate a secolului 19, a apărut cartea prezentă, intitulat㠄 Key-notes and characteristics with comparaisons of some of the leading remedies of the Materia Medica”. A apărut în momentul în care medicii aveau nevoie de o sinteză a principalelor semne clinice caracteristice ale fiecărui remediu, de o selecție riguroasă a ceea ce, în practică, se demonstra a fi esențial pentru indicarea „remediului potrivit” cu fizionomia bolii și cu reactivitatea pacientului. Aceste simptome, selecționate cu atâta acuratețe și precizie clinică, deveneau pentru practician adevărate chei în alegerea valorică a traseului terapeutic cu remedii homeopatice.
  
 Din acest motiv, lucrarea lui H.C.Allen a constituit, în scurt timp de la apariția ei, o lucrare de căpătâi în formarea și devenirea profesională a generațiilor de homeopați din toată lumea, fiind și astăzi, în condiții mult avansate pe plan bibliografic, sau tocmai de aceea, tot atât de actuală.
  
 Am putea spune că tocmai acest lucru ne-a îndemnat să inițiem și să milităm pentru apariția acestei traduceri, făcute la etalonul actualității secolului nostru, folosind termenii autorului în contextul homeopatiei universale verificate în practică. Menținerea integrală a referirilor la aspectele devenite istorice ale unor boli, cu care s-a confruntat medicina în trecut, aduce culoare și desigur nostalgia unor răsunătoare victorii ale homeopatiei din vremurile respective.
  
 Cei ce vor studia această lucrare vor simți nevoia să o aibă la îndemână, în cabinetul de consultații sau în geantă, pentru a verifica rapid unele simptome culese de la pacient.
  
 În mod deosebit cititorul mai atent va fi impresionat nu numai de selecția valorică a simptomelor unui remediu sau a altuia ci și de referirile, uneori excepționale, privind relațiile cu alte remedii și chiar la unele observații speciale de mare importanță strategică în terapeutica homeopatică. O colegă, ajunsă deja pe treptele consacrării homeopatice, spunea deunăzi unor medici debutanți, că lucrarea lui Allen i-a fost de cel mai mare ajutor o bună perioadă de timp, la începuturile practicii sale. Avea perfectă dreptate, pentru că efectiv a avut ce câștiga la timp, ținând seama de valoarea înaltă a performanțelor sale actuale. Allen oferă o sămânță bună pentru cei ce vor să practice adevărata homeopatie.
  
 Dar m-am luat cu vorba și trebuie sa mă refer pe scurt și la autor.
 Henry C. Allen s-a născut într-o mică localitate Niletown, aproape de Londra, unde a făcut și primele studii.
Părinții săi s-au stabilit apoi cu toată familia în America. Medicina a studiat-o mai întâi la „Western Homoeopathic College” din Cleveland-Ohio, actualul „Cleveland Homoeopathic College”, obținând diploma în 1861. Ceva mai târziu, și-a completat studiile la Facultatea de Medicină și de Chirurgie din Canada. Foarte puțin timp după primirea diplomei de doctor în medicină și chirurgie
 s-a înrolat în armată, ca medic chirurg, sub ordinele generalului Grant. După război, i s-a propus catedra de Anatomie de la Universitatea Cleveland, unde își începuse studiile; aici în fapt a început să practice medicina. Avea să înceapă astfel cariera sa didactică, cea mai prodigioasă. A acceptat apoi aceiași catedră la „Hahnemannian Medical College” din Chicago. În 1868 i s-a oferit catedra de Chirurgie dar între timp a preferat să se stabilească, după căsătorie, la Brantfort (Ontario). În 1875 a plecat în Detroit (Michigan) unde a profesat câțiva ani buni, fiind numit, în 1880, profesor de Materia Medicală la Universitatea din Michigan. Acesta este locul de care s-a legat cel mai mult, în anul 1892 fondând „Hering Medical College and Hospital”, al cărui decan și profesor de Materia Medicală a fost până la sfârșitul vieții sale, la 22 ianuarie 1909.
  
 Este demn de menționat faptul că H.C.Allen a activat în perioada de aur a dezvoltării homeopatiei în America, un cap de pod extrem de prolific încă din ultima perioadă a vieții lui Hahnemann, grație aureolei unui Hering sau Kent, pentru a nu cita decât titanii homeopatiei americane, cu care Allen a fost contemporan. Era momentul în care se impunea o unitate în diversitatea cercetării și practicii homeopatiei aflată în plină expansiune.
  
 Un așa obiectiv nu putea fi mai bine realizat decât de un om de învățământ și prin învățământ, iar H.C.Allen, angajat în acest domeniu, prin lucrările lui, a servit pe deplin scopul respectiv.
  
 Lucrarea sa de bază, pe care o prezentăm în traducere românească, avea să devină în fapt lucrarea de referință a învățământului homeopatic al vremii, predat la Canadian Medical College și în alte școli.
  
 Între altele, a mai publicat: „Terapeutica homeopatică în febrele intermitente (Paludism)”, „Terapeutica febrelor”, „Terapeutica homeopatică a afecțiunilor tuberculoase”, Repertoriul sintetic Boenninghausen”.
  
 Ultima sa lucrare, „Tratatul despre nozode” – subiect de care s-a simțit extrem de atras și în care a făcut multe cercetări, a fost terminată cu puțin timp înainte de moarte și a fost publicată un an mai tărziu de fiul său Franklin Lyman Allen. Fragmente din acest tratat au fost atașate, pe măsura strângerii materialului, la diferite ediții ale celorlalte publicații ale sale, inclusiv la una din edițiile prezentei traduceri.
  
 În plus de activitatea sa didactică, de cercetare și practică clinică, H.C.Allen are și meritul de a fi fondat publicația de renume „Medical Advance”, al cărei redactor șef a fost ani în șir.
  
 Toate aceste elemente de pledoarie în favoarea bogatei sale activități, culese din notele bibliografice consultate, dintre care cea mai completă e semnată chiar de fiul său, par să fie mai puțin evocatoare față de cele cuprinse în cele câteva cuvinte pe care le cuprinde dedicația lui J.H.Allen, un alt mare Allen, apărută pe una din lucrările de mare rezonanță pe care acesta din urmă le-a publicat.
 Iată uluitorul text al acestei dedicații, scrise deci de J.H.Allen pe coperta interioară a cărții sale „The Chronic Miasms”, o altă lucrare de referință pentru homeopatie:
 „Această carte este dedicată celui care, de-a lungul anilor, trecând prin toate avatarurile și descurajările, prin toate dificultățile și nedumeririle, s-a luptat pentru adevărul homeopatiei ca un brav cavaler al vechilor timpuri; medicului meu, povățuitor, ilustrului profesor și prieten, celui care a fost primul care m-a făcut să văd lumina și legea vindecării; acelui Nestor al homeopatiei din Vest, Doctorului H.C.Allen.”
 Impresionantă această probă de respect și de recunoștință din partea unui demn urmaș !
  
  
  
                                                                                         * * *
  
 Iată, așadar, în câteva cuvinte, prezentarea lucrării de față, contextul în care a apărut, valoarea ei și prestigiul autorului.
  
 Cititorii trebuie însă să mai știe ceva, legat de expresia „key-note”. Simptomele alese sunt ceva mai mult decât niște semne patognomonice. Așa cum sugerează și denumirea, ele se referă la unele caractere particulare ale remediilor, în măsură să ofere „cheia” obiectivului terapeutic homeopatic. În plus, pentru debutant, ele pot contribui la învățarea materiei medicale după o tipologie coerentă, conturând mai bine, mai distinctiv, unele particularități, dar nu toate, ale personalității unor remedii ce erau frecvent folosite în epoca respectivă, rămase însă tot atât de valoroase și în ziua de azi. Lucrarea se înscrie deci total în cerințele debutului și ale consacrării homeopatice.
  
 Legat de toate cele spuse, traducerea făcută lăudabil cu atâta sârg și determinare de tânăra medicinistă Simona Cantuniari, cu micile adaptări de specialitate sugerate, are șansa să aducă un mare aport în dezvoltarea publicisticii homeopatice românești, iar Editura Polirom să-și consacre definitiv meritul de a oferi cele mai utile publicații apărute în ultimii ani la noi în țară, în acest domeniu de mare viitor al medicinii de mâine care este homeopatia.
  
 
Dr.Ioan Teleianu
 Iulie 2001
 


 

 

top